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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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1.Imagem marcado/desmarcadoPEREIRA, P. F. M.; PICCIANI, P. H. DE S.; CALADO, V.; TONON, R. V. Anthocyanin-sensitized gelatin-ZnO nanocomposite based film for meat quality assessment. Food Chemistry, v. 372, 3122815, 2022.

Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos.

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2.Imagem marcado/desmarcadoPEREIRA, P. F. M.; PICCIANI, P. H. DE S.; CALADO, V.; TONON, R. V. Gelatin-based films and mats as electro-sensoactive layers for monitoring volatile compounds related to meat spoilage. Food Packaging and Shelf Life, v. 36, e101049, 2023.

Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos.

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3.Imagem marcado/desmarcadoPEREIRA, P. F. M.; PICCIANI, P. H. de S.; CALADO, V.; TONON, R. V. Electrical gas sensors for meat freshness assessment and quality monitoring: A review. Trends in Food Science & Technology, v. 118, p. 36-44, 2021.

Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos.

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4.Imagem marcado/desmarcadoCOSTA, R. G. F.; OLIVEIRA, J. E. de; PAULA, G. F. de; PICCIANI, P. H. de S.; MEDEIROS, E. S. de; RIBEIRO, C.; MATTOSO, L. H. C. Eletrofiação de polímeros em solução. Parte I: Fundamentação Teórica Polimeros, São Carlos, v. 22, n. 2, p. 170-177, 2012.

Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação.

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5.Imagem marcado/desmarcadoCOSTA, R. G. F.; OLIVEIRA, J. E. de; PAULA, G. F. de; PICCIANI, P. H. de S.; MEDEIROS, E. S. de; RIBEIRO, C.; MATTOSO, L. H. C. Eletrofiação de polímeros em solução. Parte II: Aplicações e Perspectivas Polimeros, São Carlos, v. 22, n. 2, p. 178-185, 2012.

Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação.

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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  08/12/2021
Data da última atualização:  08/12/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 1
Autoria:  PEREIRA, P. F. M.; PICCIANI, P. H. de S.; CALADO, V.; TONON, R. V.
Afiliação:  PAMELA F. M. PEREIRA, UFRJ; PAULO H. DE SOUSA PICCIANI, UFRJ; VERÔNICA CALADO, UFRJ; RENATA VALERIANO TONON, CTAA.
Título:  Electrical gas sensors for meat freshness assessment and quality monitoring: A review.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  Trends in Food Science & Technology, v. 118, p. 36-44, 2021.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Background: The simple methods for Freshness assessment have been gained attention in the last years, mainly in case of highly perishable food products as those delivered by the meat sector. Furthermore, the growing demand for fresh and safe food makes the development of reliable, low-cost and time-saving methods for freshness investigation an important need. In this context, gas sensors represent a valuable tool to food freshness and quality monitoring, avoiding the supply and consumption of rotten meat products, which may be associ-ated with foodborne diseases. Scope and approach: The present work gives an overview of the existing gas sensors applied to meat quality monitoring, with emphasis on a particular class of gas sensors, the electrical gas sensors. This type of sensors has been shown to have a promissory interface with wireless technologies, such as the existing NFC (near field communication) and RFID (radio frequency identification) sensor tags, which may lead to meat quality and safety assurance at consumers? level. Key findings and conclusions: The presented literature studies demonstrated that the electrical properties of different materials have been exploited for the development of gas sensors. The implementation of electrical gas sensors interfaced with wireless is a promising technology in the near future because of the possibility of a rapid and accessible meat quality monitoring.
Palavras-Chave:  Electrical gas sensors; Freshness assessment; Meat sector; Quality monitoring; Safety.
Thesaurus NAL:  Food technology.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CTAA15246 - 1UPCAP - DD
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